Van plan een Trilplaat te kopen? Zorg dat je hier op let.
Trilplaten vind je in allerlei soorten en maten. Helemaal wanneer je dan voor het eerste een Trilplaat aanschaft is het belangrijk een aantal dingen in de gaten te houden. Zo heb je bij een Trilplaat te maken met een grondplaat en verschillende vermogens. Welk vermogen en welke grondplaat jij nodig hebt hangt af van jouw klus. Tevens moet je natuurlijk ook rekening houden met het geluid. Een trilplaat maakt veel geluid en zorgt dus voor geluidsoverlast. Hiervoor heb je gehoorbescherming nodig, schaf deze van te voren aan. Verder is het ook belangrijk in de gaten te houden welk type trilplaat jij nodig hebt. De trilplaat komt namelijk in verschillende typen. Dit leggen we je allemaal uit.
Houdt de verschillen tussen de verschillende trilplaten in de gaten
Om te beginnen is het belangrijk een onderscheid te maken tussen twee verschillende typen trilplaten. Dit zijn de geschakelde trilplaat en de sleep of standaard trilplaat. De standaard versie, deze wordt ook wel sleeptriller genoemd, kan enkel vooruit bewegen. Bij geschakelde trilplaten is dit niet het geval, deze kan je ook achteruit bewegen. Dit is bedacht om het gebruiksgemak van de trilplaat te verhogen. De geschakelde variant is dus makkelijker in gebruik, maar is in tegenstelling tot de sleeptriller verantwoordelijk voor een minder mooi resultaat. De reden hiervoor is het balansgewicht. Bij de geschakelde trilplaat ligt deze voorin de trilplaat. Waar deze bij de sleeptriller achterin ligt.
Welk vermogen heb jij nodig?
De meeste trilplaten vandaag de dag hebben een viertaktmotor. Deze zijn beter voor het milieu en veroorzaken minder geluidsoverlast in tegenstelling tot trilplaten met andere motoren. Het vermogen van de trilplaat bepaalt de slagkracht van het apparaat. De slagkracht van de Trilplaat meten we in kN (kilo Newton). Hierbij is 1 kN ongeveer 100 kilo aan krachtuitoefening op de grond. Hoeveel vermogen je dan nodig hebt is geheel afhankelijk van jouw klus. Ga je bijvoorbeeld een pad aanleggen in jouw tuin? Dan is een trilplaat met een lichtvermogen vaak voldoende. Maar ga je een oprit aanleggen voor je auto? Dan heb je al een zwaardere trilplaat nodig.
Welke accessoires heb jij nodig voor jouw Trilplaat?
Een Trilplaat is allesbehalve gemakkelijk te verplaatsen. Het is namelijk een zware machine, vaak zonder wieltjes. Hiervoor heb je dus een wielstel nodig. Deze kun je er tijdelijk opzetten of eronder monteren. Schaf deze dus zeker aan. Verder is het belangrijk per klus te bekijken wat je nodig hebt. Zo kan het nodig zijn een tegeltrilmat onder de Trilplaat te bevestigen wanneer je een oprit gaat aftrillen. Zo loop je minder snel tegen beschadigingen aan als de bestrating wordt afgetrild. Veeg tevens ook goed van te voren. Zoals gezegd is het verder ook belangrijk van te voren goede gehoorbescherming aan te schaffen. Trilplaten maken al snel geluid van boven de 100 dB.