Opstalverzekering wat is dat?

Sfeervol

Een opstalverzekering wordt ook wel eens een woonhuisverzekering genoemd. Het verzekert al je spullen die aard- en nagelvast aan je huis vastzitten. Denk aan een houten vloer wat is vastgelijmd, een keuken, je garage en leidingen in je huis. Wanneer je een huurhuis hebt is deze verzekering niet nodig alleen als je een koophuis hebt. De verhuurder is namelijk verantwoordelijk voor het afsluiten van een opstalverzekering voor het gehele pand. Een woonhuisverzekering is hetzelfde als een opstalverzekering die is de bemanning die vaak door elkaar heen wordt gebruikt. Woonhuisverzekering is de oude benaming. Er bestaan wel woonverzekeringen. Dit dan weer een combinatie van een opstalverzekering en een inboedelverzekering.

Opstalverzekering is verplicht

Moet je een hypotheek afsluiten omdat je een huis hebt gekocht, dan kan de hypotheekverstrekker je verplichten om een opstalverzekering af te sluiten. De reden is dat de verstrekker geld leent aan de eigenaar van een woning. Wanneer op dat moment er schade aan de woning is door bijvoorbeeld een storm, Dan wil de de hypotheekverstrekker kunnen beschikken over zijn geld. Het is niet wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten, maar wel verstandig om dit in de meeste gevallen wel te doen. Je kan opstalverzekering op Overstappen afsluiten en verzekeringen met elkaar vergelijken.

Verschillende soorten opstalverzekeringen

Naast de standaard basisverzekering kan je kiezen uit drie soorten aanvullende verzekeringen: Een aansprakelijkheidsverzekering; je bent gedekt wanneer je iets van iemand anders beschadigt of persoon zelf verwondt. Glasverzekering; Een basisverzekering dekt dit niet standaard. Het vergoed schade aan je ramen. En als laatste een Allrisk verzekering; Je verzekerd jezelf voor schade die jij of iemand van je gezinsleden zelf thuis of bij iemand anders is veroorzaakt. 

Wat wordt er precies gedekt door een opstalverzekering

Bij een basis opstalverzekering worden er standaard een aantal dingen gedekt. Deze verzekering vergoedt schade wat is veroorzaakt door: 

  • Brand; Schade door roet, rook en/of ontploffing maar ook bluswater. 
  • Water: Wanneer er na een lekkage waterschade is ontstaan door je cv op waterleiding en schade van een overstroming van een kraan wat niet op tijd is dichtgedraaid. 
  • Storm; Schade door een storm (ook door boomen die omgewaaid zijn) en door blikseminslag.
  • Inbraak: Alle schade die je door de inbraak aan je woning hebt opgelopen. Ook het vervangen van kapotte sloten. 
  • Diefstal; Hier valt dus ook de inbraakschade onder. 

De premie van een opstalverzekering hang af van waar je woont. Op het platteland of in de stad en de grote van je woning.