Op deze manier vind je een koopwoning in Amsterdam

Gezellig wonen

Amsterdam is een mooie stad om in te wonen, misschien wel de mooiste stad van de wereld. Met haar diversiteit in culturen trekt ze veel nationale en internationale aandacht. Dat betekent uiteraard dat het wonen in Amsterdam niet goedkoop is. Woningen zien de laatste jaren een forse stijging in waarde. Zouden er nog onontdekte pareltjes te vinden zijn in de binnenstad van deze hoofdstad? 

Amsterdam vandaag de dag

Al vanaf het verre verleden, was Amsterdam een populaire plaats om je te huisvesten. Niet alleen Nederlanders, ook veel buitenlanders maakte kwamen naar de hoofdstad om zich te vestigen. Mede door het grote aanbod aan werk en voorzieningen, was Amsterdam een belangrijk aantrekkingspunt voor de huidige bevolking. Ook bood Amsterdam een mooie investeringskans voor investeerders die meer zekerheid zochten in hun rendement. Situaties zoals de diverse crisis die men had gezien, zorgde voor een focus op de huizenmarkt als trouwe, vaste inkomstenbron.

De huizenmarkt in Amsterdam

Met een enorme vraag naar huizen en appartementen, zijn natuurlijk ook de prijzen fors gestegen. Dat betekent dat je goed moet zoeken en aardig voorbereid moet zijn, wil je een woning vinden die precies is wat jij zoekt. Omdat een goede voorbereiding het halve werk is, is het zaak goed over jouw eisen en wensen na te denken alvorens je naar jouw droomhuis gaat zoeken. Let er ook op dat er signalen zijn dat de huizenmarkt in Amsterdam steeds meer de tekenen van een bubbel hebben.

Huizenmarkt Amsterdam

Amsterdam centrum

Het centrum van de stad is natuurlijk het meest aantrekkelijk, dus begin met te bepalen waar jij je precies wilt gaan vestigen. Denk hierbij aan de volgende elementen:

  • Mensen in de buurt
  • Prijs/kwaliteit van het woningaanbod
  • Voorzieningen in de buurt
  • Mogelijke overlast (snelweg, cafés, enzovoorts)
Huizenmarkt

Voorbereiding

  • Wanneer je hebt besloten welk deel van het centrum voor jou ideaal is, ga je andere zaken overwegen:
  • Soort woning: wil je een appartement, of liever een huis? Ze hebben allemaal hun voor- en nadelen.
  • Budget, natuurlijk ook heel belangrijk. Bepaal van tevoren wat je wilt uitgeven, zodat je je niet blindstaart op een huis dat je nooit zal kunnen betalen.
  • Kies je voor nieuwbouw of bestaande bouw? Nieuwbouw scheelt je aardig wat kosten in de eerste jaren. Je zult weinig tot niks hoeven uit te geven aan onderhoud. Wel zul je bij nieuwbouw moeten wachten tot je huis of appartement klaar is, terwijl je wel vaak al vooraf moet betalen.

Bekijk na je voorbereiding het aanbod in het centrum van Amsterdam en beslis waar je op gaat bieden.