Laat gratis de huidige waarde van uw huis bepalen

Hoe moet u de huidige waarde van uw huis berekenen? U kunt natuurlijk de hulp inroepen van een professional om uw woning te taxeren. Dat levert een betrouwbaar resultaat op, maar meestal zijn er wel kosten aan verbonden. Als u daarvoor geen geld wilt uitgeven, kunt u de waarde van uw woning met een aantal online hulpmiddelen zelf berekenen of zelf uw huis verkopen. Maar nog beter is het om een gratis waardescan te laten uitvoeren die wordt aangeboden door sommige makelaars.

Wat is mijn huis waard?

Het bepalen van de actuele waarde van een woning blijft iets subjectiefs. Toch zijn er een aantal objectieve factoren die van belang zijn bij de waardebepaling van een woning. In de eerste plaats wordt gekeken naar de ligging van de woning. Een huis in een stadscentrum is nu eenmaal meer waard dan een huis op het platteland. De grootte van het perceel is een tweede belangrijk aspect. De bewoonbare oppervlakte is vanzelfsprekend de meest bepalende factor, maar ook de gebruikte bouwmaterialen spelen een rol: een woning met parketvloer zal in waarde hoger geschat worden dan een woning met een goedkope laminaatvloer. Bovendien speelt tegenwoordig het energieverbruik ook een erg belangrijke rol: de aanwezigheid van goede isolatie en het gebruik van dubbel glas zal de waarde van de woning doen stijgen.

Een gratis waardescan

Sommige makelaars bieden hun klanten de mogelijkheid om een gratis waardescan te laten uitvoeren. Een medewerker van het makelaarskantoor komt dan uw huis bekijken en bepaalt de waarde. Bovendien kan hij meestal een goede indicatie geven m.b.t. de termijn waarop het huis verkocht geraakt. Hij kan ook eventueel een inzetprijs berekenen voor de verkoop van uw woning. Voor wie worstelt met de vraag “Wat is mijn huis waard?”, kan zo’n gratis waardescan een goede oplossing bieden.