Hanzesteden van Nederland

Wat is er anders aan de keukens Rijssen in vergelijking met die van andere steden.In dit artikel leggen we uit wat de hanzesteden zijn en natuurlijk wat er naast het aanschaffen van keukens Rijssen te doen is in de hanzesteden.  maar ooit was Rijssen een hanzestad. Dit komt vooral door de vroegere jute-industrie van de stad. In het jaar 1243 kreeg de stad haar stadsrechten van bisschop Otto III, gevolgd door de opbouw van stadsmuren, week- en jaarmarkten en avondklokken van de Schildkerk. Naast Rijssen waren er nog 21 hanzesteden in Nederland. Door een samenwerking aan te gaan konden deze steden veiliger en effectiever werken. Ook stonden ze door deze samenwerking sterk tegenover buitenstaanders. Maar wat zijn nou Hanzesteden? En welke steden maakten hier een deel van uit?

Oorsprong

De Hanzesteden volgen de IJssel langs de rand van het IJsselmeer. Deventer, Zwolle, Kampen, Doesburg, Harderwijk, Elburg, Zutphen, Hattem en Hasselt maakten allemaal deel uit van het Hanzeverbond, dat een krachtig handelsnetwerk vormde dat van Portugal naar de Baltische staten liep. Daarom is het niet ongebruikelijk om Hanzesteden te vinden in België, Duitsland en Scandinavië, waarbij Hamburg de beroemdste Hanzestad is. De Hanze werden gevormd in de 14e eeuw en de premium handel in zout, eten en drinken resulteerde in welvarende en welvarende steden. Tegen de 16e eeuw stortte de Liga in, waardoor Amsterdam het belangrijkste handelscentrum van Europa werd en Nederland zijn beroemde Gouden Eeuw inging.

Roadtrip

Het is eigenlijk vrij eenvoudig om de meeste Hanzesteden met de trein te bezoeken. Het is iets meer dan een uur naar Zwolle vanuit Amsterdam en het duurt 25 minuten om van Zwolle naar Deventer te komen. Deventer en Zutphen zijn met de trein slechts 10 minuten van elkaar verwijderd. Met een OV-chipkaart kunt je gebruik maken van al het openbaar vervoer in Nederland, die u onderweg kunt opladen. Wil je ook de kleinere Hanzesteden bezoeken of heb je een langere roadtrip in Nederland op het oog, dan kun je beter een auto huren.