Een gietvloer heeft vele voordelen, maar hoe zit dat met de nadelen?

Als jij van plan bent om een gietvloer te laten plaatsen, dan heb je vast gezien hoeveel voordelen dat met zich mee brengt. Gietvloeren zijn duurzaam, sterk, erg hygiënisch en in een groot aantal uitvoeringen te krijgen. Dat maakt ze ideaal voor gezinnen, huishoudens met huisdieren en mensen die allergisch zijn. Je kunt zeker 50 jaar doen met je gietvloer en langer als je hem goed onderhoudt. Het naadloze karakter zorgt voor een strak en egaal uiterlijk dat door geen andere soort vloerbedekking kan worden geëvenaard. Dat klinkt ideaal, maar hebben gietvloeren ook nadelen?

1. Het kost meerdere dagen om een gietvloer te leggen

Het belangrijkste nadeel dat genoemd wordt voor gietvloeren is dat het leggen ervan meerdere dagen duurt. In sommige gevallen neemt het langer dan een week in beslag. Dat komt doordat de vloer wordt opgebouwd uit verschillende lagen en deze moeten apart van elkaar drogen. Voor elke laag die wordt aangebracht kun je ongeveer een dag werk rekenen. Tijdens het leggen mag niemand de ruimte betreden en moet deze helemaal leeg zijn. Dat is inderdaad lastig, maar als je bedenkt dat een gietvloer meer dan 50 jaar dienst kan doen, dan zijn 5 dagen goed te overzien.

2. Gietvloeren zijn duur

Een ander argument dat vaak genoemd wordt is dat gietvloeren duurder zijn dan andere vloersoorten. Gemiddeld betaal je ook wel €100 per vierkante meter voor het laten plaatsen van deze vloer. Er zijn duurdere opties, zoals de Terrazzo vloer waarvoor je meer dan €200 per vierkante meter betaalt. Het goede nieuws is dat er ook goedkopere gietvloeren te krijgen zijn. Deze bestaan uit hars gemengd met steentjes. Steentapijt, troffelvloer en marmertapijt zijn daar enkele voorbeelden van. De prijzen voor deze vloeren beginnen bij €30 per vierkante meter. De vloer is dan wel dikker, maar het heeft een mooi gestructureerd uiterlijk en is ideaal in combinatie met vloerverwarming.

3. Gietvloeren zijn lastig te repareren

Omdat een gietvloer uit één ononderbroken stuk bestaat, is het inderdaad lastig om hem te repareren. Gelukkig zijn gietvloeren erg sterk en raken ze niet snel defect. Als ze defect raken dan komt dat door fouten bij het leggen, zoals een slechte ondergrond of scheurvorming bij vloerverwarming. Bij een vakkundig gelegde gietvloer heb je die problemen niet. Het is wel zo dat de vloer na jaren gebruik krasjes begint te vertonen als gevolg van slijtage. Dat is gemakkelijk te verhelpen met een nieuwe toplaag of vloercoating.

Zijn de nadelen nadelen?

Het is uiteraard aan jou om te beslissen of deze nadelen belangrijk genoeg zijn voor jou om van de gietvloer af te zien. Om de prijs hoef je het niet te laten, want voor €30 per vierkante meter kun je al een vloer bezitten die je waarschijnlijk niet meer hoeft te vervangen. Als je met de overlast tijdens het leggen kunt leven en als je een vakman kiest om de vloer te laten plaatsen, is een gietvloer een ideale keuze.