Druivenrank op een pergola

Een druivenrank pergola is eigenlijk een uitstekende manier om druiven te telen, omdat de druif een klimplant is. Als de druivenrank voldoende is gegroeid, kan je heerlijk onder je pergola zitten. We gaan het in dit artikel hebben over de Vitis vinifera of met andere woorden de gewone wijnstok. Die komt van oorsprong uit landen rond de Zwarte Zee. Daarvandaan heeft die wijnstok een zeer grote verspreiding gekregen. We praten dan over onder meer Azië, het zuiden van Europa, het Amerikaanse continent, Zuid-Afrika, Namibië, Australië en Nieuw-Zeeland. Nu zijn er 5.000 – 10.000 variëteiten, maar het overgrote deel is niet geschikt voor consumptie.

Druiventeelt in Nederland

In Nederland ging de teelt met name over de tafeldruif. Aanvankelijk was die niet commercieel gericht. De kloosters, adel en rijke kooplieden hielden zich ermee bezig tot in de 17e eeuw. Aan het einde van die eeuw kwam de teelt in het Westland op gang. Nog tot het eind van de jaren 50 was de teelt in tuinbouwkassen belangrijk. Maar door de import van druiven uit het Mediterrane gebied werd dat vrij snel minder. Tegenwoordig wordt de druif in Nederland geteeld voor de wijnproductie. De wijnbouw in Nederland wordt voor het eerst vermeld in 968 en vond plaats in Limburg. Men vermoedt echter dat die teelt al veel eerder begon.

Druivenrank thuis

Een druivenrank heeft graag veel zon, daarom is een druivenrank pergola een goed idee. De wortels dienen niet in het water te staan, dus de grond dient goed gedraineerd te worden. Zandgrond dat humusrijk is of kleiachtige, kalkrijke grond zijn het beste. September t/m maart is de beste tijd om een druif te planten. De druivenranken dienen tenminste 2 m van elkaar te staan. De afstand tot een muur of schutting dient minimaal 25 cm te zijn. Bij een druivenrank op een pergola plant hem dan niet dichter bij een paal dan 10 cm.